پرسش از شما : در رابطه با جریان چپ در داخل نظام جمهوری اسلامی که به عنوان اپوزیسیون عمل می کند توضیح دهید؟ پاسخ از ما: این تقسیم بندی ها(صحیح یا غلط) ادبیات سیاسی حاکم درسال های 76-1370 است. جریان چپ از اول انقلاب تا کنون با عناوین مختلف و گروه بندیهای متعدد مطرح شده است که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دفتر تحکیم وحدت(در دوره های 1367-1360) معروف ترین جریان دانشجویی خط امام در ادبیات سیاسی شناخته می شود. جریان اشغال سفارتخانه آمریکا(لانه جاسوسی)توسط جریان دانشجویان پیرو خط امام و ... از ویژگی های این جریان محسوب می شود.
جریان خط امامی یا چپ سنتی(ارزشی) در دهه 60 در حاکمیت و حکومت حضور داشت اما در دهه 70(76-68) کم کم در حاشیه قدرت قرار گرفت. موسوی خویینی ها، مهدی کروبی، محمد خاتمی، محتشمی، بهزاد نبوی و ... معروف ترین چهره های این جریان بوده و مهدی کروبی، موسوی خوئینی ها، محتشی و ... به عنوان رهبران و پدران معنوی این جریان شناخته می شدند.
روزنامه های سلام(1369)، بیان(1369)، هفته نامه عصر ما و ... به عنوان شاخه مطبوعاتی و سخنگویی این جریان را به عهده داشت.
چپ مدرن : اصطلاح چپ مدرن تعریف مشخصی ندارد و در جامعه ایرانی به گروه های مختلف و حتی متعارضی اطلاق می شود. این جریان در مقابل چپ سنتی(ارزشی) قرار دارد و با ویژگی های ذیل شناخته می شود: جریان چپ مدرن، بازآفرین اندیشه چپ رادیکالی و اصلاح ، تغییر، تحول و استحاله چپ قدیم یا سنتی محسوب می شود، چپ مدرن یا جدید به جریان های رادیکال اطلاق می شد . انجمن های اسلامی دانشجویی، عدالت خواه و مستقل و انشعابی های از دفتر تحکیم وحدت از سال های 75-65، و برخی جریان های دیگر از این گروه محسوب می شدند..(ر.ک: جناح بندی سیاسی در ایران، سعید برزین ص58-55-95 و نیز جناح های سیاسی در ایران امروز ص39-23)
این جریان هیچ گاه در قدرت و حاکمیت(دولت، مجلس، قوه قضائیه) حضور نداشت و معمولا به عنوان جریان انتقادی شناخته می شده است. این جریان رهبر یا رهبران یا پدر معنوی ندارد. مهمترین ویژگی چپ مدرن تأکید بر عدالت و انتقاد از دولت ها است.(برخی پیدایش جریان دوم خرداد و حزب مشارکت را چپ نو یا مدرن می نامند! ر.ک: ص135. اطلاعاتی درباره احزاب و جناح های سیاسی ...)
بعد از تحولات دوم خرداد این اصطلاحات از ادبیات سیاسی حذف و تقسیم بندی دو گانه ای بنام دوم خرداد و مخالفان آن و بعدها به اصلاح طلبان و مخالفان اصلاحات(محافظه کاران،و اصول گرایان بعدی) تغییر یافت. بعد از تحولات سوم تیر(1384) تقسیم بندی جدیدی به نام اصول گرایان و اصلاح طلبان در ادبیات سیاسی رایج شده است.
عمدهترین گروههاى طرفدار جریان جناح چپ قدیم (اصلاح طلبان) عبارتند از: مجمع روحانیون مبارز،مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامى، دفتر تحیکم وحدت،جبهه مشارکت، گروههای منتقد و مخالف دولت، و...
افرادی نظیر آقای خاتمی ،کروبی ، موسوی و محتشمی،بهزادنبوی و...رهبران معنوی این گروه محسوب می شوند.
مراجع تقلید این جریان عبارتند از :مرحوم منتظری،صانعی،دستغیب(علی محمد)،بیات،جناتی،موسوی اردبیلی،و....
==============
در رابطه با جریان های سیاسی و آشنایی با احزاب و جناح های سیاسی کشور مطالعه منابع و کتابهای زیر مفید خواهد بود:
- جریان شناسی سیاسی در ایران ، علی دارابی ، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی .
- جریان شناسی سیاسی/نویسنده حسین عبد اللهی فر ، پایگاه اینترنتی بصیرت.
- جریان شناسی و غرب شناسی،مرکز تحقیقات سپاه ، سایت طوبی.
- شناسنامه احزاب سیاسی ایران، محمدرضا ناظری.
- واژه آرا شناسایی سازمان ها و تشکل های احزاب سیاسی ایران، وزارت کشور .
- تحلیلی بر جریان ها و جناح های سیاسی در ایران معاصر، محمد رضا حسین زاده، نشر نیکتا.
- جناح ها و احزاب سیاسی در ایران، حجتی .
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
اربعین
شاخصههای اندیشه سیاسی شهید بهشتی
آل خلیفه و حامیانش باید پاسخگوی تداوم فشارها بر شیخ عیسی قاسم با
جوانان پس از پیروزی انقلاب اسلامی دین گریز شده اند یا دین گرا؟
فقه سیاسی/ استاد لیالی/ مصاحبه 7
فقه سیاسی/ استاد لیالی/ مصاحبه 6
فقه سیاسی/ استاد لیالی/ مصاحبه 5
سند 2030 - بخش چهرام
سند 2030 - بخش سوم
[عناوین آرشیوشده]